2017. december 3., vasárnap

Bilbaói botlás...

Aranylábú ifjaink tegnap a bilbaói katlanban játszottak egy meglepően izgalmas, ám gól nélküli meccset. Természetesen nem múlhat el egy spanyol bajnoki meccs bírózás nélkül, hiszen a La Liga küzdelmeiről van szó. De először nézzük, hogy mi történt a meccsen.
A csapat jól kezdte a mérkőzést és az ellenfél kezdeti letámadását. Ezt a fegyvert a meccs folyamán többször elővette a hazai alakulat, de általában jól oldotta meg a csapat a problémát. Amikor viszont szorult a hurok, többször vágták előre a labdát, ahelyett, hogy ügyesen eladtuk volna 20 méterre a kapunktól, ami örvendetes, hiszen meccsenként 2-3 ilyen szituációból adunk gólhelyzetet az aktuális ellenfélnek, de ha jól emlékszem, ez ma elmaradt. Az első helyzetet Benzema verte kapuvasra egy félpályás labdaszerzés után. Tanárian vitte végig az akciót BIC. Pár perc múlva Aduriz előtt adódott egy nagy helyzet, amit Keylor fogott. 2 elpuskázott Ronaldo helyzetet követően inkább a mezőnyben folyt a játék, az Athletic visszazárt, hagyta a Realt építkezni és kontrákat próbált vezetni, kevesebb sikerrel. a 36. percben Modric löbbölt egy labdát az Elátkozott gyermek mellére, aki egy gyönyörű mozdulattal a kapufára lőtt. A félidő végén egy okos szabadrúgás-variáció révén, majd egy szögletből veszélyeztettünk, de nem sikerült Kepa mögé juttatni a labdát. A második félidő hasonló mederben telt, mindkét csapatnak megvoltak a helyzetei, de gólt senki sem tudott szerezni. A 82. percben Isco és Benzema helyett jött Kovacic és Borja, illetve a rotációról gondoskodott a Kapitány, Carvajal és Casemiro, akik kipontozták magukat a Sevilla elleni meccsről.
Mindjárt jön a bírózás, mindjárt, de előbb kicsit az egyénekről. A meccs alatt kb. 8x mondta el a kommentátor, hogy Kepa valószínűleg nálunk köt ki, de aki nem magyarul nézte vagy lemaradt róla annak itt van: ’Kepa, akit a Real Madrid figyel, Kepa, akit a királyi csapattal hoztak szóba, Zidane alaposan megfigyelheti Kepát, KEPAREALKEPAREAL’. Szóval KEPAREAL magabiztosan játszott, különösebb bravúrra nem volt szüksége, de látszott rajta a magabiztosság és a higgadtság, ami fontos egy kapusnál. Keylor egy hibáján kívül stabil volt. Dani játéka ma kifejezetten tetszett, hátra stabil volt, és előre is főleg jó megmozdulásai voltak. A sárgáját annyira nem bánom, inkább a Sevilla ellen ne legyen, mint a Barca ellen. A középhátvédek szokásos teljesítményüket hozták, komolyabb megingás nélkül, Marcelót kicsit gyengének éreztem Williamsszel szemben. Casemiro mintha növesztett volna némi agyat, és nem hibázott nagyot hátul, csak néhány kisebb helyezkedési hibát vétett. Modric jól játszott, de a Bilbao szoros védekezése kifogott néha rajta. Kroos ellenben nagyon leromlott a második félidőre, idén már nem először. Khm, kéne rotálni, főnök, khmmBenzemahajtott, letámadott de ma nem volt elég helye, ami elmondható Ronaldoról is, de összességében egyáltalán nem játszottak rosszul. Iscóval együtt sokat mozogtak, mindhárman megfordultak a támadórész minden részén, és nem álltak középen, mint… A csapat egészében is dinamikusabb volt, mint a korábbi meccseken, ami a várhatóan nehéz ellenfél miatt érthető és várható volt.
És akkor a bírózás: Mathieu Lahoznál egy csupasz turkáló is színvonalasabban lenne képes meccseket vezetni, pedig az az állat nem lát. 8 hibát vettem észre a bírónál a meccsen, amik között potenciálisan meccset eldöntő hiba is volt. Csak néhány: Ramos első sárgája nem volt az. Felugrott, amihez a lendületvétel és egyensúlyozás miatt a kezét is használta. Azért találkozott a könyöke az ellenfél fejével, mert az szimplán nem ugrott fel. Ez még falt se, nem hogy sárga lap. Ellenben Inaki Williams későbbi visszarántásáért sárgát kellett volna kapnia kapitányunknak. A 13. percben a Bilbao védője nem kapott lapot a labda sípszó utáni elbikázásáért. Az ominózus továbbengedéses esetnél piros lapot kellett volna adnia, hiszen a hazai játékos egyértelműen veszélyeztette Modric testi épségét. A végén Cristiano sárgája ugyanúgy nem ért sárgát, hiszen önmagában nem volt sárgát érő falt, és ez volt az első szabálytalansága a meccsen, szóval a többszöri falt okán kapott sárga sem lehetséges. Ellenben a több hasonló súlyosságú falt, néhány színészkedés és folyamatos pofázás után 0 darab sárgát kapó Raul Garcia laptalansága minimum az abszurd kategória.
De ennyit erről a meccsről, nézzük az általánosabb dolgokat. A játékvezetés kapcsán egy generalizált probléma van, ami globális, és egy, ami a spanyol bajnokság sajátja.
Globális probléma: egy bármilyen munka esetén kell valamilyen kontroll és kell egy megfelelő szankcionáló rendszer. Lásd: ha egy orvos önnön hibájából megöl egy vagy több embert, akkor bevonhatják az engedélyét, börtönbe kerülhet. Ha egy taxis elüt és megöl embereket, bevonhatják az engedélyét, a jogsiját és börtönbe kerülhet. Márpedig a játékvezetésnél ilyen nincs. Persze, elvileg készül egy elemzés a szövetségen belül minden meccs játékvezetői tevékenységéről, de ezeket egyrészt nem láthatja a nyilvánosság, másrészt nem úgy tűnik, hogy egy ejnye-bejnyénél nagyobb büntetés járna egy-egy meccsen nyújtott minősíthetetlenül szar teljesítményért. Ezzel a dologgal kell kezdeni valamit, ezáltal a bírókat jobb teljesítményre ösztönözni, akit pedig nem lehet, mert fejben gyenge, azt lefokozni.
Íme az ötletem (ami nyilván nem valósul meg, meg nem tesznek majd semmit, csak már nagyon ki akarom írni magamból a bírók okozta agyérgörcsöket): minden elsőosztályú csapat delegál egy-egy embert egy bizottságba. Egy meccs után a csapatoknak 24 órájuk van a meccs lefújásától számítva panaszt emelni ennél a bizottságnál. A bizottságból 5 randomizált módon kiválasztott ember (a maradék 18 csapat emberei közül) véleményezi a bíró és a partjelzők hibáit. Ha az 5-ből legalább négy szerint az ítélet hibás volt, akkor egy pontrendszer alapján besorolják a hibát, és azért az esetért kap a bíró X büntetőpontot. És egy büntetési rendszer alapján eleinte pénzbírsággal sújtanák a bírókat, majd bizonyos (egyre hosszabb időre szóló) eltiltással. És Y pont után elvennék a bíró elsőosztályú tagságát, illetve FIFA-licenszét, ha van ilyenje.
Ami pedig a spanyol (meg biztos, hogy más országban is van ilyen, de konkrét példát nem tudnék mondani) problémát illeti: a játékvezetők küldésének nem szabadna irányítottnak lennie, hanem ezt is randomizálással kéne beosztani, hogy a szövetség pártatlanságát ne lehessen megkérdőjelezni.
Ennyit a bírózásról, meg a meccsről. Nem tudtuk kihasználni a Barca botlását. Innentől kell szorítani a bajnoki harmadik helyért és a Valenciáért, hogy ne Messiék ünnepelhessék a bajnoki címet. Csalódott már nem vagyok, szomorú se, ideges se. Kezdem megszokni, hogy ez az állapot. Előbb-utóbb lesz jobb is!
A következő mérkőzés szerdán 20:45-kor a BL-ben a Dortmund ellen. Hala Madrid!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése